Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Bibliotek
Alken-koret
Natur
Alken Saftklub
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelter i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by frontGATE websolutions

 


Hyperlokal netavis for Alken og omegn * Født i marts 2007 * Kontakt

 

 

  
23. maj 2019 * Julies mødereferat er klar. På borgermødet om Alkens udvikling og Fabulas' dialogskitse om et generationsfællesskab tog Julie Abildgaard fra ABAF et mødereferat - nu tilgængeligt.
 
  
23. maj 2019 * Natugler og tårnfalke i Boes. For en del år siden satte jeg en uglekasse op i et højt træ, tæt ved byens samlingssted, Trekanten. Efter et par år, så jeg en stor natugleunge sidde i hullet i kassen, skriver Vagn Kristensen, Boes. Senere blev det til en tårnfalkekasse, der blev beboet, og igen i år er der ringmærket seks falkeunger. Læs om rovfuglearter, hvis udbredelse ofte hænger sammen med udbredelsen af redekasser - på Natur.

 
22. maj 2019 * Henvendelser til kommunen angående boligudbygning og kommuneplanens rammer i Alken skal være klar inden onsdag 29. maj, skriver Julie Abildgaard fra ABAF efter borgermødet mandag. Julie samler henvendelser på julieaabildgaard@gmail.com og sender dem ind. Økonomiudvalget har emnet på dagsordenen onsdag 19. juni.
 
  
22. maj 2019 * Ud og fjerne græsafklip. Liv i Landsbyernes Naturgruppe har et spændende samarbejde i gang med Skanderborg Kommunes biolog, Kim Aaen, skriver Eva Nikolajsen. Vi har sammen udvalgt nogle grøftekanter, hvor vi vil forsøge at øge mulighederne for, at grøftekantens smukke blomster kan få bedre vilkår. Det kan gøres ret simpelt, nemlig ved at fjerne græsafklippet, når kommunens folk har slået grøfterne. På den måde fjernes næring fra området, græsserne svækkes og urterne kan få plads til at blomstre. Der er fundet nogle få grøftekanter ved hver landsby, som med en god løvrive og en halv times arbejde, med tiden kan udvikle sig til varierede og spændende naturpletter.
Hvis man vil deltage med løvrive og muskelkraft, kan man melde sig til Tove Nyholm på mobil 51903349. Så bli'r man kontaktet ved behov.

 
  
21. maj 2019 * 13 børnefamilier på vej til Alken. Jens Thor oplyste mandag på borgermødet, at der på den nye udstykning bag Anes Høj - Ny bosætning i Alken - nu efter noget udskiftning står 19 familier klar til at bygge. Deraf 13 børnefamilier. Byggeriet vil tidligst kunne begynde i maj 2020. Lokalplanlægningen er ikke begyndt.
 
  
21. maj 2019 * 33 tog ordet på borgermødet om udbygning, så mange tanker, overvejelser, bekymringer og visioner blev luftet om Alkens udvikling og ikke mindst Fabulas' dialogskitse om et generationsfællesskab. Trafikken, naturen, antallet af nye boliger, spørgsmålet om endnu et fælleshus, udbygningstempo, skolens udvikling og mange flere temaer var på bordet. Michael Eberhard stillede et nyt møde i udsigt 20. juni, Julie Abildgaard fra ABAF tog et mødereferat, og smalltalken er til rådighed for indlæg - også indlæg stilet til kommunen om det kommende kommuneplanforslag, hvor der efter alt at dømme kommer et forslag til fremtidigt byggefelt ved Enggården. Mere om det forløb senere. (Foto: Karin Fosdal)
 
21. maj 2019 * Signe Topholm nu med klinik i Alken. Kære Alken-kvinder. I kan nu bestille psykomotorisk fysioterapi, kranio sakral, afspændende wellness massage m.m. hos mig på Alkenvej 73, både til jer selv og til jeres børn. Jeg giver også graviditetsmassage, som mange har været glade for. Se mere om behandlinger, anbefalinger, priser m.m. på min hjemmeside, www.signetopholm.com, eller hent visitkort og flyer ved købmanden. I kan booke alle tirsdag formiddage med landsbyrabat. Flere af jer har benyttet jer af behandling på min tidligere klinik i Ry. Som noget nyt lejer jeg nu er lille kliniklokale i Alken, så nu er det mere tilgængeligt for Alken og omegn. Der kommer ikke andre tider end tirsdag formiddage - så book i god tid. I kan også købe gavekort og klippekort med rabat. Hjerteligt velkommen, Signe Topholm, tlf. 61665044.
 
19. maj 2019 * Nattergal søger mage. Nattergalen er nu hørt synge nær Illerup Ås udløb i Mossø - i dag - så hvordan mon det ikke bliver i nat? Nyd det - sådan cirka frem til sankthans.
 
19. maj 2019 Møg for en skillingJeg skal hilse fra Birgit Bastholm med araberhestene og sige, at man igen i år kan hente møg bag ridebanen, skriver Eva Nikolajsen. Hun har fodret på hestene hele året, og nu kvitterer de med næringsrig og haveforbedrende møg. Send hende gerne en skilling på 51541331, som tak for hjælpen.
 
17. maj 2019 * Der er muligvis opstået en misforståelse af, at dialogskitsen fra Fabulas er et udtryk for dét projekt, som Fabulas regner med at opføre? Det er på ingen måde tilfældet, skriver Michael Eberhard. Dialogskitsen er tænkt som et arbejdsdokument. Læs på smalltalken. 

 
  
17. maj 2019 * Alken 1991: Anes sidste år, nej til byzone og forbedret renseanlæg. Gennemgang af Alkens nyere historie er nu nået til 1991. Læs blandt andet om Ane Sørensen, der gav navn til Anes Høj, og om diskussionerne om en foreslået byzone i Alken, der endte med en underskriftsindsamling og et overvejende nej. Læs Alken år for år siden 1979. (Tegning: Thomas Due Nielsen) 
  
  
17. maj 2019 * Værdifuld tradition. Knap 100 børn og voksne troppede op den solrige eftermiddag onsdag 15. maj og gav Bjedstrup Skole og Børnehus’ store naturgrund et forårsløft. Med hamre, save, river og spader blev køkkenhaven klargjort til bønner og kartofler, træværk blev malet og børnehavens nye sandkasse fik sand. Selv granhyttens halvtag og stern blev fikset. 'Arbejdsdagen er en værdifuld tradition, fordi den bidrager til en følelse af, at det er et sted, vi i sammen bygger op og værner om. Det er en god måde at lære børnene, at de selv kan være med til at skabe og påvirke de rammer, de bevæger sig i hver dag,' sagde Else Sørensen, leder af Børnehuset, som var overvældet over fremmødet til dagens arrangement. Ud over en lækker legeplads styrker arbejdsdagen også fællesskabet i forældregruppen ifølge en mor: 'Vi forældre får talt sammen på en anden måde, når vi står og graver et hul, end når vi sidder rundt om et kaffebord eller når vi henter og bringer børn. Det skaber sammenhold og fællesskab forældrene imellem,' sagde Ida Gundersen i færd med at luge et højbed. (Foto af Eske på to år, der hjælper far Viktor Reddersen med at anlægge ny trækant til sandkassen: Medijour)
 
15. maj 2019 * Katrine bestod. Katrine Mengel Nielsen er blevet optaget på journalistlinjen på DMJX i Aarhus og skal begynde til august. Tillykke!
 
15. maj 2019 * Jan og Tine Thybo til Djursland. Efter at være stoppet med Johannesminde opdræt og butik på Boesvej er Jan og Tine Thybo flyttet til Djursland, hvor de har fået nye job. Fagmediet Økologisk fortæller, at den nye ejer, Kurt Møller, der er direktør i kødfirmaet Delika Food Group, har ansat en ung økologisk landmand, der skal opbygge en større produktion af økologiske limousinekvæg. Læs 
Punktum for velrenommeret gårdbutik.

 
  
15. maj. 2019 * Ikke flere kogebøger og gamle fagbøger, tak. Biblioteket siger tak for boggaver i den seneste måned, bl.a. fine børnebøger fra Thomas Glud, et overskud fra hans store bibliotek i Vejle. Biblioteksgruppen understreger vores eneste regel, nemlig at du som boggave bør give en bog eller to, som du har læst, og som du kan anbefale til andre. Med andre ord har du selv afgørelsen. I løbet af vinteren har vi modtaget nogle store donationer, som gav indtryk af oprydning derhjemme. Det har biblioteket ganske enkelt ikke plads til. Derfor lidt mod vores vilje prøver vi disse nye regler: Vi modtager kun skønlitteratur og krimi udgivet efter år 2000. Kun faglitteratur efter 2010. Ikke kogebøger. Undtagelsen er dog bøger fra den klassiske danske litteratur. Adgang til Alken Bibliotek sker gennem Mejeriets baggård og den røde jerndør. (Foto: Peter Abildgaard.)
 
14. maj 2019 * Mogens ind i købmandsbestyrelsen. Mogens Andersen er trådt ind i bestyrelsen i Købmanden i Alken, Søren Slebo er stoppet som suppleant. Karin Fosdal er ny suppleant og Jytte Elleby revisor. Se regnskab og referater fra generalforsamling og bestyrelsesmøder.
 
14. maj 2019 * Fællesspisning tirsdag 21. maj med jazz til kaffen. Hokkaido/gulerodssuppe med vietnamesisk topping eller skandinavisk brændenældesuppe a la Maiken, rabarberkage til dessert. Musik med ’Jazz til Pas’ - 50 kr. Tilmelding ved købmanden senest lørdag eller sms til AnneGrethe 27217298 senest søndag kl. 12 middag. Med og uden gluten. Med og uden mælk. Med og uden kød… hvidløg…. Venlig hilsen Ingrid Robak, Claus Madsen, Maiken Wang Larsen, Anne Grethe Viborg og Susanne Emmysdatter. Flere hjælpere er velkomne.
 
 
 
  
12. maj 2019 * Trampolin til Dover GF og BUMP. Hvis der i løbet af de næste uger er nogen, der er ved at grave et hul i sportspladsen, er det ikke noget, man skal blive nervøs for, oplyser Bjedstrup Skole og Børnehus: Vi har nemlig fået svar på en ansøgning til Nordea-fonden. Fonden har givet Dover GF og BUMP Bjedstrup Urban Motion Park 40.000 kr. - øremærket til køb af trampolin, og vi er gået igang med at hente tilbud hjem.

 
  
12. maj 2019 * Blomsterrig trampesti på vej Der er nu en trampesti langs Michael Eberhards ærtemark fra Alken mod Boes Skov, skriver Anne Mette Lykke fra naturgruppen: Prøv den gerne, men gå tæt på ærterne til at starte med, da der er sået vildtblanding langs grøftekanten for at skabe en mere blomsterrig og bredere grøftekant. Frøblandingen indeholder følgende blomster, som gerne skulle spire frem snart: Klinte, kornblomst, esparsette, hvid okseøje, kornvalmue, cikorie, slangehoved, dagpragtstjerne, hundetunge, blæresmelde, almindelig kællingetand, almindelig røllike, gul snerre, rødkløver, aftenstjerne, gul okseøje, kommen, almindelig torskemund, vild gulerod, nikkende limurt, moskus katost, bibernelle. (Foto: Anne Mette Lykke)

 
  
12. maj 2019 * Flest bier til sommerfugledag. Der blev hygget, snakket og jaget sommerfugle under Naturgruppens sommerfugledag på Bjedstrup Skole. Men der blev fundet flest bier, som blev artsbestemt med Sean Birk Craigs fantastiske viden og næse, skriver Marianne Damholdt. Hyggelig dag i skolen lune oase. Jeg tror vi så: Sorthvid jordbi, rød murbi, løn jordbi, stenhumle, tjørne jordbi, hvepsebi, rødhalet jordbi og af sommerfugle: Citronsommerfugl, aurora og kålsommerfugl. (Foto: Marianne Damholdt)

 
  
12. maj 2019 * Alken Østergård til salg. Jeppe og jeg har besluttet at sælge vores skønne ejendom for at komme tættere på vores familie i vest, skriver Malene Baastrup Jørgensen. Ejendommen kan med forholdsvis få tiltag ombygges til to familier. Vi kommer til at savne Alken og omegn og alle de skønne mennesker her! Tjek Danbolig.
 
  
12. maj 2019 * Otte konfirmander i Dover Kirke: Fra venstre Kasper Zacho, David Bjerring, Anders Sørensen, Freja Lykke Grimstrup, Rebecca Yde, Gustav Larson Eg, Benjamin Yde, Viktor Holm Bjerg, og præsten Benjamin Würtz Rasmussen.  (Foto: Henrik Bjerg)

 
  
11. maj 2019 *  Musikhistorie. Stig Møller og Peter Ingemann. Saxofonen fra Moonjam samt trommerne fra Kim Larsens Bellami og ’På Slaget 12’. Det var rockmusik og poesi på højt niveau. Koncerten i Mejeriet 10. maj fortalte, at salens nyindretning er vellykket, lys og lyd, loftet og resonansen. Denne gang var scenen bygget ved vinduerne med front mod køkkenet. Se billedet. Det gav bredde og dermed nærhed mellem musikere og tilskuere. Her udfoldede de fire sig få meter fra os, ja nærmest midt imellem os cirka 120 begejstrede tilskuere. Fire fænomenale musikere, to af dem endda veteraner med debut engang i midten af 1960'erne. Fint, at de vil tilgodese små spillesteder som Alken Mejeriet. Vi sang med på kendte sange fra Stig Møller, men også ’Oppe i træet sidder sgu jeg’ og ’Herfra hvor vi står’, som er store monumenter i den danske rockmusik. Se flere billeder med Stig Møller, Peter Ingemann, Hans Fagt og Jens Haack på Alken Facebook(Foto øverst: Peter Abildgaard og nederst: Eric Ballowitz))
 
  
7. maj 2019 * Tidsplan for lokalplan. Vi har nu fået tidsplan for behandlingen af lokalplanen for vores bæredygtige bydel bag Anes Høj. Mange tak for tålmodigheden hele vejen rundt, skriver Jens Thor om Ny bosætning i Alken. Kommunen oplyser, at lokalplanen igangsættes i tredje kvartal i år. Der skal lægges høringsrunder til, så vi med lidt held og opbakning fra naboer kan påbegynde byggemodning / byggeri forsommer 2020 - dvs. om 12 måneder -  et halvt år senere, end vi håbede, men trods alt dejligt endelig at have en tidsplan på plads. Det betyder også, at vi nu kan konstituere forløberen for det, der bliver vores ejerforening.
 
  
6. maj 2019 * Sommerrestaurant på Præstegården bliver der i uge 30, orienterer Viktor Reddersen, der i køkkenet skal assistere Mads Billenstein Schriver fra Restaurant Hærværk i Aarhus. Grøntsagerne er dyrket på gården, der bliver plads til 50 spisende hver frokost og aften og ind imellem levende musik. (Foto: Jonas Ebert)

 
 
6. maj 2019 * Færre sandart og flere ål. Det står stadig sløjt til med sandartbestanden i Mossø, fremgår det af formand Henri Vivikes beretning fra Mossø Lodsejerforenings generalforsamling. Der er dog i 2018 registreret mere sandartyngel end i mange år tidligere, hvilket kan give optimisme for fremtiden. Der er i øjeblikket en god bestand af store aborrer, og gedderne trives stadig godt i det klare vand - i samarbejde med deres gode ven, vandremuslingen. Ålen klarer sig også udmærket i disse år, bl.a. på grund af Lodsejerforeningens åleudsætning.
 
6. maj 2019 * Overflod af gode skoleideer. I sidste uge var bestyrelsen for Bjedstrup Skole og Børnehus værter for en udvidet udgave af det årlige årsberetningsmøde - Taletid & Tapas, skriver Lærke Lilholt Hansen fra Kirstinelund. Det blev en strålende aften med 45 fremmødte forældre, stort engagement og en overflod af gode ideer og ikke mindst god mad fra Mads Billenstein Schriver på Præstegården. Bestyrelsens ønske var at blive klogere på, hvordan forældrene oplever skolen og børnehuset, og hvordan vi sammen kan gøre det til et endnu bedre sted for vores børn. Der opstod mange gode og vigtige snakke mellem forældrene. Nogle opfordrede til eftertanke, mens andre fordrede helt konkrete handlinger. Men en ting gik igen: Det er OS - ansatte og forældre, der skaber vores børns hverdag, og vi har alle et ansvar for at byde ind i det på bedst mulig måde. Målet er at skabe verdens bedste børnefællesskab, og det glæder vi os til at arbejde videre med - sammen.

 
6. maj 2019 * Osuma-omsætningen i april i Købmanden i Alken løb op i 69.366 kr. og 211 er nu med i Alken-ordningen, hvor man bl.a. slipper for kørselsgebyret. Følg den månedlige Osuma-omsætning, der kaster 7 pct. af sig til købmandens drift.
 
5. maj 2019 * Et åbent brev til alle Alkenboere. Kære alle, Hvis jeg nogensinde har tvivlet om, at jeg hører til i Alken, nu er tvivlen forsvundet, skriver Adele Boe efter sin fødselsdagsfest. Læs det hele på smalltalken.
 
5. maj 2019 * Kilhardt begraves fredag. Bent Kilhardt, Emborgvej 86, der døde i lørdags, skal begraves fra Dover Kirke fredag 10. maj kl. 11Bent og Gudrun Kilhardt flyttede til Alken i 1966 og har længe været blandt de længst boende i byen. Bent var gennem mange år ansat ved DSB og var i en periode formand for Alken Borgerforening. Udover Gudrun efterlader han sig to børn, svigerbørn og børnebørn.

 
  
3. maj 2019 * To rådyr påkørt. Her er højre forskærm, efter at en bilist fra Alken torsdag aften i skumringen ramte et rådyr. Læg mærke til resterne af dyrets pels. Bilisten blev forskrækket, men slap uskadt. Men i mørket kunne hun ikke se, hvad der var sket med dyret. Hjemkommet lidt senere ringede hun til 1812, dyrenes vagtcentral Herfra gik der en melding til Alkens schweisshundefører, Henri Vivike, som hurtigt foretog en eftersøgning sammen med hunden, dog uden resultat. Heller ikke fredag var der spor af rådyret. Påkørslen skete på Skanderborgvej mellem motorvejsudfletningen og Christiansmindevej. Næsten samme sted var Henri og hunden på eftersøgning onsdag aften, og her fandt de det påkørte dyr. Landets schweisshundeførere blev i 2018 kaldt ud til 7108 eftersøgninger af påkørte dyr.
 
3. maj 2019 * Anita har taget buskørekort. Anita Jensen har nu både taget buskørekort og taxakørekort - det hele i første forsøg. Efter et kursus i offentlig servicetrafik og fastspænding af kørestole stiler hun nu mod at køre med ældre og handicappede i både bus og taxa. Tillykke.
 
  
3. maj 2019 * 485 meter bivenligt læhegn. På en del af Sporet Alken-Bjedstrup-Svejstrup har vi nu fået plantet 485 meter læhegn afbrudt af et stykke ved Sortehøj, hvor der ikke må plantes i en radius på 100 meter, skriver Bente Andersen fra Svejstrup Østergaard. Der er tale om et tre-rækkers hegn bestående af hvidtjørn, hassel, rød kornel, hæg, vintereg, dunet gedeblad, lind, fuglekirsebær, kvalkved og fjeldribs med 70 pct. bivenlige arter og 83 pct. buske. (Foto ved Gammel Alken: Marianne Damholdt)
 
2. maj 2019 * Toner til nærvær i dødsprocessen. Foreningen for Nærvær omkring Døende arrangerer en aften på Mejeriet tirsdag 28. maj kl 19-21.30 med Marie Falk, som er musikterapeut på Sct. Maria Hospice i Vejle. Hun er min kollega og meget dygtig til sit arbejde. En gudsbenådet musiker, skriver Birgit Bune. Marie Falk arbejder til daglig som musikterapeut med at skabe nærvær og lindring til døende og deres pårørende på hospice. Hun vil fortælle om, hvordan hun anvender musik og lyd til at støtte den døende og de pårørende i at finde den ro og det nærvær, de har brug for, for at kunne tage afsked med livet og hinanden. Hun vil understøtte fortællingen med levende musikeksempler og lave små musikalske pauser undervejs, så tilhøreren selv får mulighed for at mærke på egen krop, hvordan toner og musik kan støtte en så dyb, eksistentiel proces som dødsprocessen. Pause med kaffe og te. Pris: 100 kr.
 
1. maj 2019 * Cykelskur og køleskabe er noget af det fra Mejeri-bestyrelsens referater, du kan studere nærmere, hvis du tjekker siden Bestyrelse og finder de to seneste referater fra marts og april i spalten til højre. Brandsikring, børnehule og bagtrappe er andre punkter på det aktuelle tapet.

 
 
  
29. april 2019 * Så er der referater fra de to seneste bestyrelsesmøder i Liv i Landsbyerne. Find dem på Liv i Landsbyerne i højre spalte under 7. april og 28. april. Der drøftes bl.a. legitimitet, planlægges hjemmeside, pjece, stiåbning og drøftes sportsfest og landsbypulje. Bestyrelsen: Jacob Gewitz, Mikkel Schwab, Hans Alexandersen, Eva Nikolajsen, Ditte Jensen, Alice Køppen og Jens Thor. (Foto: Claus Arvad)
 
28. april 2019 * Bent Kilhardt er død. Bent Kilhardt, Emborgvej 86, er død efter længere tids sygdom, 77 år.
 
  
28. april 2019 * Alkens dybe altstemme fejrede 70 år. Med venner, familie og naboer fejrede antropolog, solosanger og dansk-jamaicaner Adele Davis Boe, Alkenvej 61, lørdag sin 70 års fødselsdag. Læs om Adele på Folk i Alken 2009 - hvor hun fyldte 60.
 
  
28. april 2019 *  Stork i Svejstsrup EngeNaturambassadøren Marianne Damholdt Bergin fra Sandvejen fastslår, at hun selv for første gang har set en stork her på egnen. Lørdag kl. 16.23 fik hun dette foto af fuglen, en hvid stork i spisekammeret Svejstrup Enge. Stor oplevelse. Marianne har denne betragtning: - Måske er den på vej nordpå. Men tænk, hvis den fandt en mage og byggede rede i vores mast eller mejeriets skorsten. Det kræver selvfølgelig, at vandhullerne og vådområderne kan levere føde. Jeg har også set de første svaler, og jeg håber, at de finder redepladser i vores lille landsby, sådan som de har gjort det i generationer.

 
27. april 2019 * Møde om strålingsrisici. Der arbejdes for tiden på, at arrangere et borgermøde om de sundhedsmæssige risici ved stråling fra mobilmaster. Datoen vil sandsynligvis blive onsdag 12. juni på Mejeriet, i ABAF-regi. Det er gruppen som arbejder for, at den eksisterende mast ikke bliver skiftet ud med en højere og større mast, hvorpå der skal sættes et stort antal antenner.
VH Inge Schøler og Karin Fosdal

 
  
27. april 2019 * Sved på panden for alle. Søndag 28. april kl. 10-11 er første gang i Dover GF's nye familietilbud - læs mere Dover GF's klubmodul.
 
23. april 2019 * 1667-1696 * Kvinder uden navne, høj børnedødelighed og en bondekone på bare 14 år. Det tidligere bragte kapitel '1667-1768: En trompeter, en forfalden gård og den Spanske Kappe', som skulle dække 100 år på én gård, er fjernet igen her fra siden. I stedet vil jeg gå grundigere frem gennem tiden, få flere mennesker og detaljer med - og skal nok vende tilbage senere til den Spanske Kappe og andre straffeinstrumenter fra den tid, bare rolig.
Læs næste kapitel om De første kendte beboere i Alken - om hvordan de to brødrepar på de fire gårde i Alken parvis dør inden for samme år: Søren og Anders Ovesen i 1693 og Laurids og Peder Pedersen Fisker i 1696, mens deres koner alle fire overlever dem.

 
  
22. april 2019 * Husbyggeri i Bjedstrup. Flere har spurgt, hvad det er, vi har gang i dernede på Bjedstrupvej 25 b, så vi vil da gerne lige introducere os selv. Vi er Vilma, Eskild, Martin og Trine Fredsøe Hassl og er godt i gang med at bygge vores drømmehus. Vi har valgt at bygge bæredygtigt, og alle interesserede er velkommen til at følge med. Vi er ofte på byggegrunden, så kom endelig forbi. I kan også følge med her i cyberspace enten på facebook eller på instagram. Bare søg på permahjem.dk Vi glæder os rigtig meget til at lære jer alle at kende. Eskild går allerede i børnehaven, Martin har meldt sig ind i bestyrelsen af Dover GF, Trine nørder haver med Eva Nikolajsen, og Vilma ser frem til at få sig en skøn dagplejemor til efteråret. Vi forventer at flytte ind i sensommeren i år.
 
22. april 2019 * Nationalkonservative vender tilbage til Mosbjerg. Efter tre år uden Mosbjerg Folkefest ved Mossø vender den nationalkonservative kreds tilbage til udgangspunktet. Datoen for den ultranationalistiske antiislambevægelses sommertræf er lørdag 22. juni. Blandt talerne er britiske Tommy Robinson, tidligere English Defence League, og Lars Hedegaard.
 
  
6. apr. 2019 * Sporet skal have nye pæle - og nyt stiforløb skal etableres - vær med. Naturgruppen i Liv i Landsbyerne indbyder de første 20 aktive til en udendørs arbejdsdag søndag 2. juni kl. 9-15 - deraf de fire til køkkentjans - først til mølle. Sporet ved Alken-Bjedstrup-Svejstrup, der blev indviet i oktober 2007, trænger til nye pæle, ved Sortehøj skal der laves trampesti, og ved Enggården skal der etableres et helt nyt stiforløb, som den nye ejer gør mulig. Kl. 9 er der rundstykker og kaffe, frokost kl. 12 og slut kl. 15. Folk fra kommunen står for at bygge en ny trappe med gelænder på 35 meter, hvor Sporet er stejlest, og en spang på 20 meter, hvor der er vådest. Spor i Landskabet, Skanderborg Kommune og Liv i Landsbyerne betaler. De første 20 kan være med - tilmeld til Eva Nikolajsen på eva.nikolajsen@gmail.com. (Foto fra indvielsen i 2007: Sanne Dudoret) 

 
 
  
23. mar. 2019 * Dialogskitse fra Fabulas: Ni villaer og 44 generationsboliger i træ. Med blandt andet pælehuse og orangerier præsenterer Fabulas nu en dialogskitse for en række dobbelthuse i tre forskellige størrelser i klynger samt otte lejligheder i to plan ved Enggården. Se Generationsfællesskab i Alken. Michael Eberhard understreger, at der er tale om en dialogskitse beregnet som udgangspunkt for den videre proces.
 
23. mar. 2019 * Udflugt til Vandet Sø oven i turen til Thisted Bryghus. ABAF kan nu endelig stolt præsentere program for virksomhedsturen til Thisted Bryghus fredag 20. september med tilhørende tur i det grønne ved Vandet Sø, se programmet. Det er på falderebet at vi når en rundvisning og ølsmagning på det historiske bryggeri, idet de nye bygninger forventes taget i brug 1. december. Der er allerede stor forhåndsinteresse, og når bussens 55 sæder er fyldt ud, bliver der lukket for tilmelding. Så det er bare med at flyve en mail af sted til mig på alken67c@gmail.com, skriv evt. hvilken sandwich du ønsker på hjemturen. Så svarer jeg tilbage med opkrævning af depositum. ABAF er med underskudsgaranti officiel arrangør på udflugten, hvorved et evt. overskud går til ABAF. På foreningens vegne, skål og vel mødt, Jan Andresen.
 
23. mar. 2019 * Hvem vil være med til et grøftekants-eksperiment? Liv i Landsbyernes Naturgruppe efterlyser grøftekanter med mange vilde urter i hele skoledistriktet. Dem vil vi gerne passe ekstra godt på ved at fjerne afklippet, når kommunens græsslåmaskine har været forbi, skriver Eva Nikolajsen. Kender du en blomstrende grøftekant i dit nabolag, vil vi gerne vide det. Måske vil du være med til at passe på den, sammen med os? Skriv til eva.nikolajsen@gmail.com.
 
 
 
419 abonnenter får nyhedsbrev om søndagen
Ideer, fotos, forslag, færdige og ufærdige bidrag til indholdet modtages hjertens gerne af
redaktør Knud Abildtrup,
 knudabildtrup1@gmail.com20 27 12 76 Journalist og fotograf: Peter Abildgaard, 22 89 83 34, alkenvej69@gmail.com 
Send kalender-bidrag til 
Edel Laursen
edel.laursen@gmail.com
 Inge Nørgård bestyrer abonnements-databasen - skriv til Inge, hvis du får ny mailadresse, på ingealken104@gmail.com

  
 
Uge 21 * Vagn med falkeunge. Vagn Kristensen i Boes sørger ikke kun for redekasse til natugler, men også til tårnfalke. Se Natur. (Foto: .)
Toner til nærvær i dødsprocessen.Foreningen for Nærvær omkring Døende arrangerer på Mejeriet tirsdag 28. maj kl 19-21.30 med Marie Falk, musikterapeut på Sct. Maria Hospice i Vejle - læs Kultur.
 
Uge 20 * Det er så yndigt at følges ad. Mai-Britt og Poul Ravn blev tirsdag overraskede med æresport, sang og musik og morgenbrød på deres sølvbryllupsdag. Og for at det ikke skal være løgn, så har de været sammen i  42 år. (Foto: Jacob Gewitz.)
 
Uge 20 * Alken Savværk indviet. (Foto: Inge Nørgård.)
 
Uge 20 * Striber. Blandt store og små emner, som kommunen fokuserer på i Alken, er vejstriberne. Denne dag sørgede brænderen for, at striberne i byens mest trafikerede vejkryds blev synliggjorte. (Foto: Peter Abildgaard.)

 
Uge 20 * Dennis fra KaffeClausen var fredag på besøg hos købmanden og fortalte passioneret om kaffen og dens vidunderlige univers af smage og dufte. Vi har nu KaffeClausens friskristede kaffe på hylden. (Foto: Estrid Bek).
 
Uge 20 * Limousine-afhentning af nykonfirmerede ved Dover Kirke. (Foto: Henrik Bjerg)
 
 
Uge 20 * Flygtningesituationen i Europa til debat. 50 mennesker fra nær og fjern var med til netværket Mossø for Mangfoldigheds vælgermøde op til EP-valget søndag 26. maj. Ikke mindst solidariske løsninger EU-landene imellem var på tapetet. (Foto: Mie Bergmann)
 
Uge 20 * Sort jordbi dufter af løg! Marlies og Elia Warming til Naturgruppens sommerfugledag på Bjedstrup Skole. (Foto: Marianne Damholdt)
Toner til nærvær i dødsprocessen. Foreningen for Nærvær omkring Døende arrangerer på Mejeriet tirsdag 28. maj kl 19-21.30 med Marie Falk, musikterapeut på Sct. Maria Hospice i Vejle - læs Kultur.
 
Nu er otte tilmeldt: Sporet skal have nye pæle - og nyt stiforløb skal etableres. Naturgruppen i Liv i Landsbyerne indbyder de første 20 aktive til en udendørs arbejdsdag søndag 2. juni kl. 9-15 - læs mere på Liv i Landsbyerne. --- og meld dig gerne til her(Foto fra indvielsen i 2007: Sanne Dudoret)
 
Sportsfest i Dover GF lørdag 8. juni.
 
Borgermøde om strålingsrisici fra mobilmaster. Datoen vil sandsynligvis blive onsdag 12. juni på Mejeriet, i ABAF-regi.
 
Sommerrestaurant på Svejstrup Præstegård 22.-28. juli.
 
Byfest lørdag 17. august.
Virksomhedsbesøg på Thisted Bryghus fredag 20. september 2019. 
Læs mere på ABAF. (20.dec. 2018)

 
 
Alken-kalenderen
herunder bestyres af Edel Laursen, edel.laursen@gmail.com. Røde markeringer gælder Alken Mejeri, som har sin egen booking-kalender, der kan studeres her - i højre side lidt nede.
 
 
 
 
Wilkommen in Alken. Foran Købmanden i Alken står nu en informativ tavle med kort, fotos, forklaringer og gode forslag til natur-oplevelser omkring Alken. I en lille boks på tavlens side finder man en velkomstfolder, som på dansk, engelsk og tysk beskriver, historie og aldeles opdateret shelter-nutid i Alken og Omegn.

Bolig-side. På alken.dk samler vi alt, hvad der aktuelt tilbydes af boliger i om omkring Alken - salg og leje på Bolig i og omkring Alken, hvor du finder links til de enkelte boligannoncer eller i det mindste en vej derind. Find siden allernederst i venstremenuen her fra forsiden. Landejendomme, villaer, lejligheder, værelser og annekser. Sig endelig til, hvis du kender til flere. Skriv til alken.dk.

Tre år -  fire film - to købmænd. Først kom en film om Alken Minimarkeds lukning, så én om indsamling og støttefest, en tredje om byggeri og perioden uden købmand - og nu én om indvielsesdagen.


Finns åbningsfilm. På åbningsdagen i september 2014 var Finn Mathiasen fra ABCFilm på pletten med kamera, og han har krydsklippet 9.17 minutter sammen fra folkemylderet.

Thomas' åbnings-fotos. Find dig selv, din nabo og alle de andre under åbningen - på Thomas Tjørnehøjs foto-serie på Alkens Flickr-univers.  Thomas ønsker
tillykke til os alle sammen med byens nye dimension og Alkens genvundne status som 'købstad'!

Affolkning contra sammenhold. TV2 Østjylland bragte 25. september 2013 et indslag med minister Carsten Hansen (S), Osuma-direktør Jesper Elkjær og daværende formand for Liv i Landsbyen, Jens Jacobsen. Se Affolkning i landsbyerne og Sammenhold i Alken.
TV2 Østjyllands indslag fra Købmanden i Alken 22. september 2013. Se bl.a.  Birgit Bune, Søren Slebo, Bo Høilund Martinsen, Ingvar Kristiansen og Tove Nyholm udtale sig: Byen der ikke vil dø. 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.

Tv-indslag fra kampen for trinbrættet i 2000-2001. Med en sej arbejdsgruppe i spidsen lykkedes det i 2000-01 at sikre Alken som trinbræt trods Banestyrelsens påtænkte lukning efter en renovering. TV2 Østjylland beskrev det hele i to indslag: Først ministerbesøget i 2000  og hattefesten i 2001, da toget ankom igen.  
Fra Mejeriet lyder en indtrængende bøn til alle medlemmer om at få den årlige kontingent-indbetaling sat i system via banken. *** Det samme lyder fra ABAF: En fast, årlig bank-overførsel er en enkel og hurtig løsning, der kan lette ens egen samvittighed om at få betalt - og kan befri de frivillige i bestyrelserne med - igen igen - at skulle opkræve og minde folk om at betale.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.  
Reg. nr. 1551. Kontonr. 16472573. 

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem. 
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794. 
 
 
Seværdige og mindeværdige fotoserier:
Købmandens tre års fødselsdag i 2016
Byfest 2015
Ring of Bones 2014
Byfest 2014
Flere købmands-åbnings-fotos 2013
 Købmanden i Alken's åbning 2013
            Shaka Loveless støttekoncert 2013
                                         Julemarked 2012
                                                    Byfest 2012

Byfest 2011

Byfest 2010

Vædebro-arbejdsdag 2010

Byfest 2009

Videovitser byfest 2008

Julemarked 2007

Sporindvielse 2007

Alken-armada 2007

Byfest 2007

Sankthans 2007

Filmfestival 2007

Kvindefest 2007