Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by GATE technologies

 


Alken Bryghus

Alken Brewery Company - ABC
5. juli 2021 * Bryghuset opdateret. Så er der opdaterede informationer om Alken Bryghus, også kaldet Alken Brewery Company, ABC, hvor du kan læse om vedtægter, generalforsamlingsreferat, manualer til humlehøst og -tørring samt bryggemanual. Kontaktpersoner er Eric Ballowitz, Erik Overgaard og Lars Christensen. Næste generalforsamling forventes fredag 27. eller lørdag 28. august.

 
17. dec. 2020 * Bryghuset lejer sig nu ind på Mejeriet. Alken Brewery Company - eller Alken Bryghus - lejer sig nu ind på Mejeriet, fremgår det af mejeribestyrelsens seneste mødereferat. På mødet blev der også drøftet ny varmepumpe - placering og finansiering. (Foto: Lars Christensen)
 
 
4. okt. 2020 * Alken-humle. Det er en mere end tusindårig kunst at brygge øl, så de fleste ved sikkert, at der behøves godt vand, malt og gær. Den bitre smag opnås fx. ved at tilsætte humle. En af de nye foreninger her på egnen er Alken Bryghus med cirka 26 lokale ølsmagere og bryggere. Trods corona-hindringer har man gennem sommeren tappet og smagt mange slags øl. Det har været en øvelse med hjemkøbte blandinger, også kaldet ’kits’. Også indkøbt humle. Men sommeren har også budt på egen avl af humleplanter, endda af flere typer. I disse uge har de høstet hos Mogens Andersen, Lars Christensen og Eric Ballowitz. Alle tre har taget notater siden maj, og billeder. De har nogle gange cyklet rundt til væksterne under navnet ’Humleridderne’. Lars Christensen valgte en humleart, Svenstrup med citronsmag (billedet). 28. september besluttede han at høste. Humlekoglerne skal tages ’mit gefühl’, og det er tålmodighedsarbejde. Den gule farve kommer fra pollen-støvet og hedder lupulin.
- Den giver for alvor smagen. Ret imponerende havde jeg 140 gram humle netto inden tørring, forklarer, Lars. Denne tørring sker langsomt i ovn ved 50 grader i 5-7 timer. Udenfor klippede han planten ned og gjorde den klar til vinteren og et håb om en ny høst næste år. Forleden blev den seneste bryg fra ’kit’ hældt på flasker. Vil man brygge og smage, kan indmeldelse ske ved bryghusets formand, Eric Ballowitz, 42474982. (Foto: Lars Christensen)
 
27. apr. 2020 * Alken Bryghus: forsigtig, kontrolleret genåbning. I en af bryghusets kældre er temperaturen kølige fem grader. Der stod de to første bryg i fustager: Captain Haddock og Black Russian Roulette. Inspireret af den opblomstrende take-away kultur havde bryghuset en take-away for de medlemmer, der kunne. Man medbragte selv rengjort flaske, holdt behørig afstand og kapslede selv. Der er nye initiativer, bl.a. dyrkning af humle hos medlemmerne, en brygmanual under udarbejdelse, og et nyt bryg sættes over. - Og når tiderne tillader det, skal vi have generalforsamling, skriver Knud Erik Jørgensen fra ABC, Alken Brewery Company.
 
19. jan. 2020 * En mørk russerøl var målet på den seneste bryggedag i Alken Bryghus, hvor forskellige bryggehold er ved at lære bryggeudstyret at kende. (Foto: Eric Ballowitz)
 
 
17. dec. 2019 * Og det skete i de dage. Vi skriver søndag 15. december, en diset, mørk og fugtig eftermiddag i det herrens år 2019 lige udenfor den lille landsby Alken, i det tidligere Skanderborgske Rytterdistrikt, hos Oldermanden Knud Erik. Alken Bryghus nedkommer med sin førstefødte, som bliver navngivet 'Haddock, Batch 1'. Vi mødtes 12-13 stykker og havde en dejlig eftermiddag med rugbrød, sild, leverpostej og udvalgte øl - og flaskevask, hyggesnak, aftapning og kapselpåsætning. Det blev til 19 liter i fustage og ni flasker ... en smuk, mørklødet øl, der smager fantastisk af en førstefødt at være (forsigtig prøvesmagning, nu skal den stå lidt). Mange hilsner Alken Bryghus / Alken Brewery Company – ABC - Alken (i det tidligere Skanderborgske Rytterdistrikt). ABC har fået egen mailadresse: alkenbryghus@gmail.com. (Foto: Jan Günther Hansen)
 
29. nov. 2019 * ABC - Alken Brewing Company. Det nystartede bryggelaugs første forsøg på opstart af et bryg. Mellem 10 og 12 medlemmer var dukket op til en hyggelig aften med fællesspisning i køkkenet. Det tog noget tid at lære det nye udstyr at kende, men med ihærdighed, tålmodighed og en masse gode råd lykkedes det blandt andre Lars Christensen at få gang i gryderne. Både på digital vis, da processen skulle programmeres, og rent analogt med bygmalt, humle og gær, der skulle isættes i rette mængder på rette tidspunkt ved den rette temperatur. Kl. 00.30 kunne brygmestrene så endeligt afslutte første etape i byggeprocessen og efterlade en 25 liters beholder med IPA til sin videre skæbne. (Foto: Eric Ballowitz)
 
17. nov. 2019 * Bryggerne. Med Knud Erik Jørgensen for bordenden var der i den forløbne uge stiftende generalforsamling i et nyt ølbryggerlaug i Alken. Knud Erik vil holde alken.dk underrettet, efterhånden som foreningen tager form. (Foto: Jacob Gewitz)
 
 
9. nov. 2019 * Alken Bryghus. Indkaldelse til stiftende generalforsamling i Alken Bryghus, torsdag 14. november kl. 19-21 i Mejeriet, Alken, skriver Knud Erik Jørgensen. Mødet indledes med en orientering om forberedelserne, herunder indkøbet af et Brewmaster 40 bryganlæg og behovet for indretning af et brygrum. Alken Håndbryggerlaug vil stå for aktiviteterne, der ud over ølbrygning mv. også omfatter studieture til egnens små og store ølbryggere samt gæstebesøg af erfarne bryggere. Annonceringen af planerne i forbindelse med seneste fællesspisning gav en entusiastisk respons, så der er grund til at forvente en flyvende start. Vel mødt ! PS: Der vil under mødet blive mulighed for at nyde en øl. (Foto af Hans Hornbek og Erik Overgaard ved bryganlægget: Peter Abildgaard)


  
Uge 45 2019 * Knud Erik varmer op til et ølbryggerlaug. Knud Erik Jørgensen gøder jorden med smagsprøver i egnede sammenhænge på vej mod dannelsen af et ølbryggerlaug i Alken. (Foto: Peter Abildgaard)
 
Kontaktpersoner: 

Eric Ballowitz 4247 4982 ericballowitz@yahoo.dk

Erik Overgaard 2611 7386 erik.overgaard@dadlnet.dk

Lars Christensen 2484 5777 larsoghanne@mail.tele.dk


Foreningens mailadresse: alkenbryghus@gmail.com.

 

Næste generalforsamling forventet fredag 27. eller lørdag 28. august 2021

Foreningens vedtægter 

Referat generalforsamling juni 2020 

Brygmanual 

Manual til humlehøst og -tørring