Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Adele og skolen i Mali
Alken Gedemarked
Håndtryk
Folk i Alken 2014
Folk i Alken 2013
Folk i Alken 2012
Folk i Alken 2011
Folk i Alken 2010
Folk i Alken 2009
Folk i Alken 2008
Folk i Alken 2007
Atma fra Alentejo
2019 Peter Gregersen
2021 Perma Eva
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
|
 

Brugernavn:

Adgangskode:


 

Powered by GATE technologies

 

Folk i Alken 2008


29. dec. 2008 * Michael og Max shaking hands. Fodbold-gentleman og OTA-solstråle i aktion for havregryn og godt humør. Max Pohle scorede 10.000 kr. på den konto. Se den stolte moders fotos.
16. dec. 2008 * Berit goes global. Berit Werner Hansen, Boesvej, futter en del rundt i Norden og Europa. Hun arbejder med at styrke lærerstuderendes muligheder for internationale praktikophold - og med at sikre et globalt perspektiv på VIA-University College Læreruddannelsen i Århus.


15. dec. 2008 * Max er en OTA-solstråle. Og det har Michael Laudrup åbenbart også fundet ud af. I hvert fald skal megastjernen 22. december overrække solstrålen fra Alken en OTA-solgryns-pris for at være noget særligt for børn. Forældre fra Veng Fællesskole står bag indstillingen af Max Pohle.

 

14. dec. 2008 * Birgittes bålrum på nettet. Med visitkort, netsted og demo-dvd reklamerer BB von Holck - alias Birgitte Borch - nu for sine atmosfæreskabende og glødende bålrum. Pakkeløsninger til enhver lejlighed, der søger ekstra stemning og varme. Se bålrum.dk

11. dec. 2008 * Sofie må køre bil. Tirsdag snuppede Sofie Petersen, Emborgvej, kørekort - i fuld fart, forlyder det. Tillykke.

27. nov. 2008 * Mc-glad multi-talent fylder 50. Søren Slebo Hansen , Søbjergvej 14, runder det halve århundrede søndag 30. november.

 

Søren, der er født og opvokset i Nykøbing Sjælland sammen med to mindre søskende, havde egentlig en drøm om at blive arkitekt, men blev det aldrig, da han efter eget udsagn slappede for meget af i skolen. Som 17-årig tog han til København, begyndte på teknisk skole og fik siden en snedkeruddannelse.

I fritiden kørte han taxi og arbejdede i lufthavnen. Efter nogle år i kollektiv på Sjælland tog han på Vestbirk Højskole – fotolinie og musik. Flyttede derefter til Århus i endnu et kollektiv med højskolevenner. Hvad angår ’kollektivform’ passer det ham fint nu at bo i Alken.


 

Søren trængte til nye udfordringer, uddannede sig nu til pædagog og arbejdede som sådan i nogle år. Blev fanget af tegneprogrammer og startede med en kompagnon tegnestue i Ry, hvor han bl.a. tegnede til Trip Trap. I den periode var han samtidig handicaphjælper for at få økonomien til at hænge sammen. Tegneren Søren blev senere ansat som produktudvikler ved Trip Trap og fandt sit måske mest tilfredsstillende arbejde her, hvor han fik brugt alle sine evner, interesser og de store muligheder for at sætte sit præg på produkterne. Efter syv år valgte han i 2007 alligevel at sige farvel – særligt køreturen til Hadsund – og er i dag ansat ved Lyngsøe Carporte i Hadsten som produktudvikler.

 

Søren er en detaljens mand og har hele sit liv været optaget af at bygge og lave projekter. Sin sans for skønhed og æstetik stimulerer han ikke mindst med sit kamera. Hans lidenskab for motorcykler – Moto Guzzi og Ducati - har betydet lange ture til bl.a. Nordkap, og den særlige glæde ved at skrue, pudse og sparke dæk. Charterrejser er ikke lige Søren, men det hjælper, hvis der er landskab og andet smukt at fotografere.

 

Sørens behagelige, lyttende og forstående væsen aftvinger respekt. Og med sine mange talenter og ideer udfolder han sig også gerne kreativt i både haven og køkkenet, hvor han vægter både smags- og synsoplevelsen højt. Søren boede 17 år i Ry, før han her i år flyttede i andelsbolig i Alken – som Hanne Ravns kæreste. Sønnen Frederik på 16 år går i gymnasiet og bor i Silkeborg, mens datteren Maria på 19 bor i Alken og er på vej til Australien og New Zealand.


 


2. nov. 2008 * Lone bliver selvstændig. Lone Leth-Nissen, Emborgvej, søsætter nu med Elvis Presley-citatet: 'A little less conversation - a little more action please' en coach- og konsulentvirksomhed - bl.a. med nichefunktionen ungecoach og livsvejleder. Læs mere.
26. okt. 2008 * Jørgen Sejr er død. Højskolelærer, teaterinstruktør og tidligere Alken-borger Jørgen Sejr er død, 71 år gammel. Jørgen, der stammer fra Odder, blev udlært som ekspedient i en manufakturforretning og kastede sig over jazzen – som trommeslager. Han spillede bl.a. i vibrafonisten Louis Hjulmands kvartet og sammen med Gustav Winckler. Han arbejdede som lærer - bl.a. på Holbæk Kunsthøjskole - men det blev især gennem hans 18 år på Vestbirk Højskole, mange kolleger og elever lærte ham at kende som et kunstnerisk og pædagogisk multitalent, der både underviste i foto-, billedkunst- og skriveværksted.

I 1991 flyttede han til Alken sammen med Wendy Norris og hendes børn, og her var han med i den gruppe af Alken-borgere, der så en mulighed i at overtage Alken Mejeri, der efter perioden med Kunstcenter blev sat til salg. Jørgen var en aktiv drivkraft i at få den nødvendige kapital samlet og handelen gennemført til fordel for byen. Han flyttede fra Alken til Vejen i 1995 og fungerede i den periode samtidig som fotograf for teaterværkstedet Blå Hest i Århus, hvor skuespillerne Kaj Pedersen og Margit Szlávik var tilknyttet. Teater Morgana så i 1996 dagens lys som følge af samarbejdet mellem de tre. I perioden 1991-2005 instruerede han fem af gruppens forestillinger og var gennem alle årene en værdifuld og uselvisk sparringspartner og inspirator med en særlig evne til at se det unikke i hvert enkelt menneske.

I de seneste år boede Jørgen Sejr, der døjede med svage lunger, sammen med Monica Wettergren i Nr. Snede.


25. okt. 2008 * Alken-Alling tur-retur. Birthe Maria Berglys er flyttet til Læsø, og fra Alling ind på Søbjergvej 16 er Frank Overgaard, Lena og Jacob Gregersen nu flyttet. De boede i Alken - oven på slagterens - fra ca. 1995-2000. Velkommen tilbage.

15. okt. 2008 * Helle i nyt job. Helle Stage, Alkenvej, er blevet leder af et socialt bo- og opholdsted ved Horsens og befinder sig godt med at komme tilbage til sine socialpædagogiske rødder. Så nu er der to færre lokale firma-sites på Folk i Alken.
13. okt. 2008 * Dea og de andre. Ry SK med Dea Nørgaard Harel vandt en afgørende kamp over ASA - og spiller nu i Jyllandsserien. Flot skudt, reddet og holdt sammen.


12. okt. 2008 * Barnedåb. I september måned i år var Søs og jeg til vort første barnebarn Claras barnedåb i Bogense kirke. Alle var glade, himlen var blå, solen skinnede, Dannebrog vajede dovent i den svage varme eftersommervind. Alt var idyl og fred. Så fredelig var min dåbsdag søndag den 11. marts 1945 overhovedet ikke.

Min 17 år ældre bror Henning blev hurtigt iført sin splinternye cellulds-habit og blev klar til at tage afsted før resten af familien. Derfor mente han, at han sagtens kunne nå at gå ned på gadehjørnet og underholde sig lidt med kammeraterne.

Vor mor gav ham strenge ordrer på, at han hurtigt skulle komme op igen. Han måtte ikke komme for sent i kirke. Mens Henning og kammeraterne var nede på gaden, lød der et ordentligt drøn. Lidt efter kom en mand cyklende i vild fart. Helt gasblå i hovedet råbte han til drengene, at sabotørerne havde sprængt transformatorstationen i Bragesgade i luften. Det ville Henning og kammeraterne se. De spurtede afsted. De ankom til Bragesgade samtidig med Hipo-korpset. Hipoerne begyndte at skyde vildt omkring, allerede inden de var steget ud af bilerne.

Den nysgerrige menneskemængde flygtede i vild panik. Henning og kammeraterne kastede sig flere gange i rendestenen for at undgå forbrydernes projektiler. Til sidste var Hennings nye habit krøllet som en ’damehat’, men kammeraten Henry blev ramt i den ene arm og kørt på Bispebjerg Hospital. Da Henning nåede hjem, fik celulds habitten en ordentlig omgang med klædesbørsten, og han selv en ordentlig skideballe. Derefter drog familien Nielsen i kirke. Kl. 11.20, da orgelet brusede gennem

Kapernaumskirken, og gudstjenesten begyndte, sad hele familien fredeligt på deres bænke.

Ole Nielsen.

 

P.S. Henry fik ingen mén af skuddet i armen. Hipo-korpset havde afmonteret dørene på deres biler for at kunne stige hurtigt ud under deres aktioner.

Hipo, Hilfspolizei = danske i tysk tjeneste.

Celluld = papir.

 

Kilder: Henning Nielsen. Anna E. Nielsen og hendes dagbog.


 

 



9. okt. 2008 * Kaj og Chili Mai. Kaj Pedersen, Emborgvej, er morfar til Chili Mai, der ser sådan lidt undrende på ham. (Foto: Margit Szlávik)
25. sep. 2008 * 60 år i går. Civilingeniør, adj. professor Lars Juhl Poulsen, Søbjergvej 4, fyldte 60 i går, oplyser Midtjyllands Avis. Han er civilingeniør fra DTU i 1972 og har været med ved tilblivelsen af mange danske motorveje. Lars Juhl Poulsen er lærer og censor på Vejsektorens Efteruddannelse og blev for fire år siden adjungeret professor ved Institut for Samfundsudvikling og Planlægning ved Aalborg Universitet.


25. sep. 2008 * Magisk medicin og muntre melodier. Hospitalsklovnen Trudi, der også går under navnet Gitte Møller Madsen, har nu fået egen hjemmeside. Gitte har orlov fra klubben i Bjedstrup og tryller for tiden med sine lykkesten og ballonblomster på børneafdelingerne i Kolding og Aalborg samt på Dagkirurgisk Center og Øjenafdelingen på Århus Sygehus.
24. sep. 2008 * Nye folk i ledvogterhuset. Fra Grønland er de i flere tempi flyttet til Alken: Mette og Morten Mandrup med Karoline på seks og Stine på halvandet. Deres hus på Emborgvej 112 er blevet kaldt 'kirken', men de foretrækker 'Ledvogterhuset'. Velkommen til.
27. aug. 2008 * Søren er flyttet til byen - helt. Her i sommer er Søren Slebo Hansen flyttet ind på Søbjergvej 14 sammen med sin datter Maria, efter - som Hanne Ravns kæreste - at have været næsten-Alken-beboer. Vel-helt-kommen til!

24. aug. 2008 * Tine og Jörn til Alken. De nye beboere på Emborgvej 129, hvor navere lagde tag på sidste sommer, var med til byfest: Tine S. Hansen og Jörn Sommer samt børnene Aske og Elanor. Velkommen til Alken!
24. aug. 2008 * Kaj blev morfar. Tidligere Alken-beboer Gry, der nu bor i Them, har fået en lille: Isabella på hele 59 cm. og 4,6 kg. Så sammen er Kaj Pedersen og Margit Szlavik nu bedsteforældre til tre børnebørn.

10. aug. 2008 * Gammel hippie, antroposof og håndtrykker. Bjarne Toudahl, Emborgvej 131 B, fylder 60 år fredag 15. august 2008. Togførersønnen Bjarne, der mange år senere skulle flytte til jernbanebyen Alken, er født og opvokset i Fredericia, men havde sin ungdom i Haderslev. Han var en del af den flok unge, langhårede hippier, der vendte det borgerlige liv ryggen og skabte et af byens første kollektiver.

Det hed ’Klosteret’, og Bjarne boede der i 1968-71. En periode, hvor det at være hippie og hashryger i Haderslev godt kunne betyde løfter om tæv, når man cyklede rundt i byen.

 

Han blev uddannet typograf, men sagde jobbet op og begyndte – i tidens ånd – i stedet at sy og sælge små tasker og lamper af læder. Sammen med en medkollektivist stod han en overgang for madproduktionen i det store kollektiv, som han over 30 år senere skulle gense venner fra – i en DR2-udsendelse.

 

Bjarne interesserede sig mere og mere for den åndelige dimension, og hans søgen bragte ham rundt i forskellige meditationsformer. Efter at være cyklet til Københavns-området, landede han ved Søtoftegård, blev lærling i det biodynamiske gartneri og stiftede for alvor bekendtskab med antroposofien, som han har holdt ved siden. Herfra vil han blive husket som ham med det usædvanligt store hår, der i et par år boede i et tidligere hønsehus og havde både et får og en ged.

 

Bjarne traf sin kone her, som han sammen med fik tre børn – Johanne, Andreas og Simon. Han fik i den periode arbejde inden for helsepædagogikken – nu i det sønderjyske. Bjarne og børnenes mor blev skilt, og han gennemførte fra 1988-90 en læreruddannelse i Steiner-pædagogikken på Audonicon ved Skanderborg. Uddannelsen førte til jobs på forskellige helsepædagogiske hjem og skoler for udviklingshæmmede.

 

Den udlærte typograf kombinerede pædagogikken med sin interesse for gamle trykkerimaskiner. Han fik tilbudt udtjente maskiner fra nær og fjern, og lidt efter lidt samlede han udstyr til en særlig type værksted, hvor unge udviklingshæmmede kan stifte bekendtskab med de gamle håndtrykketeknikker – og samtidig gå på arbejde.

 

Værkstedet har fået navnet Håndtryk, og her i efteråret 2008 går aktiviteterne i gang i lokaler på Alken Mejeri. I arbejdet med de unge bruger trykker Toudahl både sin store ro og tålmodighed – men også indfølingsevne og forståelse for, hvor de unge står. Når det gælder, står han fast, og så kan man ikke løbe om hjørner med ham.

 

Bjarne flyttede i 1996 til Alken, hvor han havde lejet huset på Emborgvej 131 B og boede med sin datter Johanne. Inge Schøler boede dengang i det gamle vaskehus på Emborgvej, de to kom i de samme kredse og havde også delt arbejdsplads. Inge og Bjarne flyttede sammen – og blev gift i 1999.

Sammen med de tidskrævende forberedelser af værkstedet har flittige Bjarne mange andre jern i ilden. Han layouter to-tre store tidsskrifter og flere nyhedsblade fra det antroposofiske univers. Samtidig bliver der også tid til små, kuriøse hefter – som et om Dakbjerg, han udgav sammen med en skoleklasse. Eller til at layoute bøger på forlaget Håndtryk, hvor han gør brug af sin mangeårige erfaring og viden om de klassiske værdier udi trykkekunst og opsætning.

 

Når fysikken tillader det, spiller Bjarne gerne badminton, hvor han har udviklet en irriterende listig serv. Mens Inge øver sine skalaer og andenstemmer i stuen, bliver det for Bjarne til mange timer foran computeren, som den kunstintereserede layouter og trykker har stående mellem sine stakke af papir, hefter, bøger, samt skære- og falsemaskiner. Arbejdsopgaverne er i perioder mange, dagene bliver lange - og flere unge i Alken tjener en skilling ved at false, skære, hefte og pakke tryksager. For selv om man ikke skulle tro det, er den gamle hippie ikke helt ung længere – nu fylder han faktisk 60.



11. juli 2008 * Efter-bryllup. I lørdags blev Nazifa og Yama Osman gift i Hamborg. Brudeparret, der er svigerdatter og søn af Muhammed Osman, Emborgvej, holder efter-bryllup lørdag 12. juli på Alken Mejeri. I Hamborg var der ikke færre end 450 gæster, i Alken ventes 50-60. (Foto: Inge Nørgaard Nielsen)
7. juli 2008 * Lene får job i Esbjerg. Lene Kjeldsen, Emborgvej, er - med egne ord - så priviligeret at have fået tilbudt job som adjunkt ved jordemoderskolen i Esbjerg samt tre måneders løn til et phd-projekt om samtaler ved en jordemoder til gravide, der ønsker kejsersnit. Et projekt, Lene fandt på, fordi så mange gravide er bange for at føde, fordi 25 pct. i Århus får kejsersnit, og fordi hun tror på, at den slags samtaler kan give kvinder tillid til at kunne føde selv.

5. juli 2008 * Dødsfald. Harald Røgen, der siden 1976 har haft sommerhus på Alkenvej 165, er død 82 år gammel efter længere tids sygdom. Han begraves fredag 11. juli fra Stjær Kirke.
4. juli 2008 * Signe Romme fylder 50. Den tidligere Alken-borger, Tokes og Grys mor, Signe Romme, fylder et halvt hundrede år 4. juli. Den meget have-interesserede Signe boede i sin tid i Alken på Emborgvej 100 og Emborgvej 111, som hun stadig ejer, og var bl.a. leder i Bjedstrup Børnehus. Hun har været langt omkring - både boet på Grønland og i USA. Signe bor i Broby ved Sorø sammen med sin mand Per.
26. juni 2008 * Endnu en hue. Også Benjamin Munk, Svejstrup Enge, er blevet student.
15. juni 2008 * Så blev Ole og Søs bedsteforældre. Søren Due Nielsen, nu Bogense, tidligere Alken, blev kl. fem i morges far til en pige på 52 cm. og 3200 gram, fortæller Søs Nielsen.
15. juni 2008 * De mødtes første gang i et klasseværelse – nu har de sølvbryllup. Inge Nørgård Nielsen og Jens Jacobsen, Emborgvej 104, har været vidt omkring, indtil de i 2003 købte huset på slagterens grund midt i Alken. Fredag 20. juni har de været gift i 25 år.

Jens blev i 1937 født i en landmandsfamilie på Varde-egnen og flyttede siden med til Vejle, hvor hans far overtog en tobaksbutik. Inge blev født i 1951 på Fyn og voksede op på Aalykkegaarden, et drengehjem, hvor hendes forældre var forstanderpar. De mødte hinanden for første gang i et klasselokale i 60'erne, en type rum de begge har tilbragt en stor del af deres liv i, da de begge er folkeskolelærere. Dengang var Jens Jacobsen klasselærer i Inges klasse på Kroggaardsskolen i Odense - fra 7. til 10. klasse.


 

Jens blev senere lærer i Slangerup, og sammen med sin kone Karen og børnene Ole og Lene var han i en periode i Zambia. Inge flyttede til Århus og blev gift med sin første mand, Peder.

 

Både Jens og Inge blev skilt, og dagens sølvbrudepar, der havde bevaret kontakten siden Inges skoletid, blev nu kærester. Det var i slutningen af 70’erne, og de flyttede sammen i Slangerup. Jens var nu skoleinspektør, Inge var lærer, og de boede sammen med en masse sjove 70’er-typer, som deres yngste datter, Signe, kalder dem.

 

Afrika trak åbenbart, for de følgende tre år tilbragte de i Tanzania, Jens som frivilligkoordinator og Inge som hjemmegående. Hjemme igen i Odense kom Maja til verden i 1983, og de blev gift en måned efter. Familien boede i en periode i Them, hvor Jens var skoleleder – og hvor Signe blev født i 1986. De rejste igen til Odense, hvor Inges forældre boede, flyttede ind i forstaden Holluf Pile, og Jens blev nu afdelingsleder af Danmarks Lærerhøjskole i Odense. Derfra blev han pensioneret som 60-årig, mens Inge var lærer på en Odense-skole og videreuddannede sig til cand.pæd.psyk.

Hun fik arbejde som skolepsykolog i Odense, og i forbindelse med, at de flyttede til Alken i 2003, fik hun arbejde som skolepsykolog i Horsens og siden i Århus.

 

 

Både Jens, hans søn Ole og sønnesønnen Jonas blev hurtigt fædre, så i dag er Jens en ung oldefar til snart to og morfar/farfar til seks. Familien mistede Ole i 1993.

 

Da de ledte efter et sted at bo ved banen mellem Silkeborg og Århus, faldt de bl.a. for kassen ved købmanden med opslag om fællesspisning og fødselsdage. Og Alken og dens borgere er siden krøbet ind under huden på både Jens og Inge. Udtrykket, at de faldt godt til, er en voldsom underdrivelse.

 

I deres første tid i byen cyklede de området tyndt for at lære naturen at kende. De blev begge en del af Alken-Alken-Alken-fornøjelserne, og bestyrelsen i borgerforeningen har lært Jens at kende som den strukturerede og ihærdige sekretær med bøllehat og styr på referater, planer og visioner. I 2005 var han primus motor i et ambitiøst forsøg på at gøre Alken til støttepunkt for friluftsliv og samtidig trække midler til mejeriet. Et initiativ, der for alvor satte gang i debatten om, hvordan vi bruger den unikke natur i området.

 

Begge er de pædagoger i ordets bedste betydning, som en god ven udtrykker det. Og udover deres store interesse og omsorg for familie og venner går de begge to op i natur, politik og samfund. Inge bl.a. i den lokale afdeling af Amnesty International.

 

Inge er udover sin status som bonus-mor/farmor/oldemor også mormor til to, og Jens og Inge passer hver onsdag aften og i weekends Liva og Nete, Majas døtre.


 

 

 

15. juni 2008 * Studenter i farvandet. Så er de snart klar til huer: Noa Nørgaard Harel og Anders Mathiasen, Svejstrup Enge, Trine Elkjær Madsen, Jonatan Bay, Andrea Møller Gregersen og Lasse Hornbek Nielsen, Alken.

12. maj 2008 * Kørekort. Ursula Bek Craig har erobret førerbevis til motorkøretøjer. Tillykke!

5. maj 2008 * Knud - vores alken.dk mand - fylder 50! Knud Abildtrup, født 1958 i Ribe, opvokset på en fredelig villavej, som tredje og sidste i børneflokken. To ældre søstre kappedes om at forkæle ham – og opdrage på ham. Der var ung pige i huset og legekammerater på vejen. Der blev bygget jordhuler og træhuler, og Knud kunne vældig godt lide at gå med far i haven og lave bål.
Det var en rigtig lærerfamilie, faren var viceskoleinspektør, moren var lektor på seminariet, og siden hen blev begge søstre lærere. Det var også en musikalsk familie, Knuds far var musikkyndig, han spillede klaver, og lærte alle børnene at spille blokfløjte, og så blev der sunget – firstemmigt! - i bilen når familien var ude at køre. Søstrene spillede klaver, så Knud valgte først violin, senere klarinet - ”og han var faktisk ret god”, siger Inge, Knuds søster.
Knud blev FDF’er, så dér spillede han tromme i tambourkorpset. Det var også i disse år at journalisten i Knud spirede frem, han redigerede, skrev, samlede indslag/udklip til FDF’ernes blad, og fik det duplikeret på Amtscentralen, hvor han arbejdede efter skoletid.

Da jeg spørger Knuds søster hvordan han så ud som dreng, svarer hun: ”Han var en ranglet, tynd bengel, en flot fyr med et stort smil. Vores mor syntes nok, at han var lidt for tynd, så hun syede knickers til ham til skolebrug, for de gav da lidt mere fylde!”
I gymnasietiden var Knud optaget af det sociale såvel som det politiske. Han var i festudvalget, men han gik også med i græsrodsbevægelsen Aldrig Mere Krig. ”Knud hængte små sedler rundt i huset, og jeg husker stadig den der hang på toilettet”, fortæller Inge, ”det var sådan noget som: En kampvogn koster ligeså meget som mad til 11.000 børn i 1år.”

I 1976, lige efter gymnasiet, rejste Knud ud med Den Rejsende Højskole. Tvind var i sin opstart, og der var mange spændende tanker om at forandre verden til det bedre. Efter at have rejst til Indien og retur i en gammel bus i 4 måneder, kom han – efter nogle måneder som tarmrenser på Danish Crown - med i lærergruppen i en række år.
Som den vedholdende og pligtopfyldende fyr han var, fik han hurtigt betroede poster, bl.a. var han med til at starte UFF (Ulandshjælp Fra Folk Til Folk), hvor Knud rejste rundt i danske provinsbyer og startede nye butikker og indsamlingssteder op. Efter nogle år blev det imidlertid for svært at spænde over den stigende uoverensstemmelse der var mellem ord og virkelighed i Tvind-systemet, så i 1983 stak han af, og rejste rundt på egen hånd i Sydeuropa. Tilbage i Danmark opsøgte han Merete Vind, som han kendte fra Ribe, de havde været ungdomskærester. Merete havde også været på Tvind, men havde forladt det igen og var nu gravid – med Iben. Knud adopterede Iben, og inden længe flyttede den lille familie til Århus, hvor Knud var kommet ind på journalistuddannelsen. Det perfekte sted for den evigt nysgerrige, undersøgende og engagerede unge mand.


En legeplads for sproget, og han var godt klædt på, for som søster Inge sagde: ”Vi havde jo spillet bold med ham i mange år – sprogligt altså.”
Så kom Bjørn og senere Klaus til verden, og en dag i 1991 blev der et hus til salg på Emborgvej 115 i Alken. Bodil Hvelplund og Ingvar Kristiansen, der begge kendte Knud og Merete fra Tvind, var kort forinden flyttet til Svejstrup, og anbefalede området.
Inden længe var både Knud og Merete engageret i lokale projekter, bl.a. etableringen af et Børnehus, hvor deres hus var aktionshovedkvarter for møder og strategier.
Det blev som bekendt til et Børnehus i Bjedstrup, og siden hen blev det skolen Knud engagerede sig i. Fra 1993 var han med i den nystiftede skolebestyrelse, en overgang også formand herfor.I de år arbejdede Knud for Horsens Folkeblad, hvor han var først lokal-, siden egnsredaktør.
I 1998 gik Knud og Merete hver til sit, og Knud flyttede ned i det lille røde træhus ved søen. Børnene boede på skift hos begge forældre.
Ved netdating mødtes Knud og Sanne Dudoret i 2000. Knud, der skrev lange velskrevne breve, præsenterede sig som den høje, mørkhårede fyr, der boede i et lille træhus ved Mossø, tændte bål ved vandet og hørte Otis Redding. Sanne, der ikke selv havde computer, havde fået en veninde til at lægge en profil ind for sig, faktisk havde veninden blot ændret lidt i sin egen. Nå, men hun stillet overfor al den velskrevenhed svarer Sanne: ”Skal vi ikke bare mødes?” Og det gjorde de!
I 2002 flyttede Sanne ind hos Knud, sammen med Cille, hendes 13 årige datter, mens hendes søn Oliver blev hos faren i Århus.
Kort efter byggede de huset om og ud, så det kunne rumme alle.
Knud stoppede med sit sikre job på Folkebladet i 2005, og arbejdede herefter en periode freelance. Det begyndte at gå helt godt, men så blev han headhuntet til Strukturmagasinet, et netbaseret medie som henvendte sig til kommunale ledere med kommunale nyheder. Det gik dog konkurs, hvorefter Knud blev kontaktet af dknyt, et lignende netværk, hvor han er nu.
Og SÅ, kære venner og naboer, i 2007 oprettede Knud – med hjælp fra vores lokale web-master Jan Mikael Granner - Alken.dk. Vort virtuelle gadekær, som har været og er til stor glæde og berigelse! Sanne er en flittig fotograf til mange af indslagene.
I dag er det dig, Knud, der skal skrives om. Tak for din stædige evigt undersøgende og spørgende måde at være her på. Din insisteren på at deltage i dine medmenneskers liv. Og stadig med tilliden til fællesskabets i behold.

Stort Tillykke. Tove Nyholm. Maj 2008


4. maj 2008 * Dødsfald. Helga Andersen, tidligere Emborgvej 111, er død over 90 år gammel, oplyser Karen Jensen. Helga boede i en årrække sammen med fisker Kasper Jacobsen, hvor nu familien Nikolajsen/Tjørnehøj bor. Hun begraves lørdag 10. maj.
21. apr. 2008 * Flere konfirmander. Udover konfirmationerne i Dover Kirke 4. maj har yderligere to Alken-unge holdt konfirmation her i weekenden: Aksel Robak og Sara Juul, og det var lige gået alken.dk's næse forbi. Tillykke.
29.mar. 2008 * Nu begynder konfirmationerne. Henrik Ballowitz, Alkenvej 28, lægger ud søndag 6. april.
9. mar. 2008 * Ny i byen. Kristian Klausen, der er flyttet ind i underetagen hos Kurt og Anne Grete Viborg, blev præsenteret ved fællesspisningen - og nu også her. Velkommen til.
24. feb. 2008 * Ny beboer på Søbjerg. Viggo Hansen er ved at gøre klar og indrette sig til indflytning i det hus, hans farmor, Sigrid Hansen, flyttede fra sidste år - på hjørnet af Søbjergvej og Alkenvej. Velkommen til.
20. feb. 2008 * I 1918 blev hun født som skipperdatter i Marstal – sangskriveren og multikunstneren, seje Olga Fjord Keis, der på lørdag 23. februar fylder 90 år. Olga med det milde smil og det indiskutable talent for at rime og digte er i dag en af de ældste beboere i Alken, hvor hun bor tæt ved børn og børnebørn. I sin høje alder er hun ikke veget tilbage fra at skrive sin egen historie – om Skippertøsen fra Marstal. Bogen er så godt som færdig, og mangler kun den sidste hånd.

Den handler bl.a. om hårde barneår, hvor hendes mor måtte klare sig som enlig i Fredericia, og lille Olga bl.a. måtte gå med rulletøj for at hjælpe til. Senere blev det Nørresundby, men som ung tog hun til København og senere til Bogø, hvor hun mødte sin første mand, Harald Keis. De blev gift i Vordingborg og fik – som hun siger - 55 dejlige år sammen.

Livet var ikke altid lige let, de måtte flytte mange gange. En overgang var Olga stationsforstander i Langebæk på Sydsjælland, en anden gang var hun kokkepige for kammerherreinde Wickfeldt. En pålægsforretning i Vordingborg havde de under krigen, og efter krigen fik de en lille grøntforretning i Vangede til at blomstre. Mangel på varme i lejligheden gav sygdom i familien, og de mistede deres søn på to et halvt år.


De fik en lille ny Jørgen, men den ældste – Inge – kunne ikke komme sig over en slem kæbehulebetændelse. Lægens råd var at flytte til Norge eller det midtjyske, og så kom de her til egnen, hvor Søs kom til to år senere.

De slog sig ned på Kildebakken i Ry og havde planlagt at åbne et cafeteria ved havnen, men måtte opgive planen, da Tårnkomiteen ikke brød sig om konkurrence. Harald fik arbejde ved Glarbo Savværk, og siden flyttede de til Glarbo Gl. Skole. De drev i nogle år blomsterforretningen Flora i Ry, og i 1973 flyttede de fra en ejendom i Gl. Rye, hvor nu Jørgen og svigerdatteren Hanne bor. Efter en periode i Ry overtog de et lille bindingsværkshus i Svejstrup Enge efter Søs.

Gennem mange år udnyttede Olga sit talent for at skrive lejlighedssange – det blev en levevej, og hun skrev sange til folk landet over – ja, helt til Hong Kong.

Alle fik sangbare vers – altid i en optimistisk og kærlig tone. I Alken var hun aktiv omkring Alken Kunstcenter på mejeriet – ikke mindst cafeen – har nydt sangaftner og kor og adskillige gange skrevet sange til festlige lejligheder.

Kokoner i gardinerne og stakkevis af kulørte tørklæder har vidnet om Olgas mangeårige interesse for silkesommerfugle. Og hendes erfaringer på området er blevet søgt vidt og bredt, hun har bl.a. sat flere skoleklasser i gang.

 

I 2000 havde hun den store oplevelse for anden gang at overvære, at Den kongelige Livgarde spillede en march, hun havde komponeret i 1956: Spejderhonnørmarchen til hendes Majestæt Ingrid af Danmark – som også var en hyldest til det danske spejderkorps-samfund. Livgarden have i 1998 indspillet bl.a. Olgas march på cd – iøvrigt uden at vide hvem hun var, så på coveret stod i lang tid ”ukendt komponist”.

Det var et stort tab, da Olga mistede Harald i 1995. Hun lejede sit hus ud og flyttede ind hos Søs og Ole. Da hun senere mødte vennen Johannes, flyttede hun med ham tilbage til rækkehuset på Søbjergvej. Johannes døde i 2002.

For nogle år siden blev hun gift med Jørgen Fjord, der kom til Alken fra Fredericia, og de to deler nu andelsboligen. Hverdagens gøremål er ikke blevet lettere med årene, men Olga har bevaret sin varme og interesse for sine medmennesker, og kommer gerne til både byfest og kirkekoncert med stråhat og silketørklæde, når helbreddet tillader det. Bogstaver og formidling svigter hun ikke, hun læser alken.dk, sender emails, holder kontakt med venner og familie, og fortsætter ufortrødent sin livslange historie om skippertøsen.

Olga har sine tre børn og svigerbørn tæt på, de otte børnebørn lidt mere spredt, to oldebørn og et tredje på vej.